El gluten i el nostre pa

Els productes sense gluten han experimentat una demanda sense precedents en la nostra societat. La tendència que s'ha creat basada en la teoria, no acreditada, de què el gluten és una substància perjudicial per a la salut en general, està influenciant el teixit de consum. El col·lectiu de persones no celíaques que compra els més de 1500 aliments que s'ofereixen al mercat com exempts de gluten, és significatiu.

El blat representa un dels cereals que més es produeixen i es consumeixen al món. És un producte amb facilitat de cultiu, amb un valor nutricional enriquidor i unes característiques organolèptiques molt apreciades.

Com d'altres cereals conté gluten, molècula que pot resultar tòxica en persones amb malaltia celíaca (1% de la nostra població) o amb sensibilitat no celíaca al gluten (6% de la nostra població). També sabem que la retirada del gluten de la dieta pot beneficiar a persones amb patologies autoimmunes cròniques com l'artritis reumatoide o la psoriasi.

L'eliminació del gluten de l'alimentació diària en individus sans és un fet completament injustificat.

Les informacions, que apareixen inclús a mitjans de comunicació públics, destacant els beneficis  per a la salut d'una dieta exempta de gluten, no es recolzen en cap evidència experimental publicada.

Avui dia i en espera de més investigacions, hi ha dades que suggereixen que el mateix gluten podria aportar alguns beneficis per a la salut. La gliadina podria contribuir al control de la pressió arterial i al normal funcionament dels sistemes immune i el cardiovascular. A més s'ha demostrat que el gluten ajuda a mantenir les funcions de la flora bacteriana intestinal.

És una evidència que es pot viure sense menjar cereals com el blat, l'ordi, l'espelta la civada o el kamut, però és igualment evident que treure'ls de la dieta sense motiu, comporta més inconvenients que no beneficis, ja que es treuen vitamines, minerals i fibra que no hi són als aliments processats sense gluten.

En tot cas, des del Gremi de Flequers de les Comarques de Girona, volem aportar informació contrastada sobre aquest tema perquè el consumidor tingui un referent per prendre les decisions sobre la seva pròpia alimentació i la de la seva família.​

© 2018 La Veritat a Ta Taula