Entre...pans

l'entrepa es saludable.png
com seria un bon entrepa.png
entrepa per nens i adolecents_.png
entrepa ideal.png

Els entrepans són un dels plats més versàtils que tenim a l’abast en la nostra cultura gastronòmica. Fàcils de preparar, còmodes per emportar, ràpids de menjar, molt variats i, a més, econòmics.

Un entrepà al dia en qualsevol àpat és una opció saludable, depenent del tipus de pa i els ingredients que s’utilitzin. Pot ser una solució molt pràctica per resoldre un esmorzar, un berenar o inclús un dinar o un sopar.

En un entrepà perfecte s’ha de cuidar tant l’interior com l’exterior. El pa té un paper fonamental en aquest guió alimentari. Depenent del pa que s’utilitzi es poden obtenir diferents matisos organolèptics, gustos, colors i textures diferents i  nutricionalment també s’hi poden trobar diferències, sobretot en la quantitat de fibra. La ració de pa depèn de l’àpat i també de l’edat del comensal.

 

En la edat infantil, per a un esmorzar o un berenar, uns 40 g de pa és l’ideal, per a infants amb edats superiors als 9 anys, 65 g de pa és un gramatge correcte i en l’adolescència, on es dupliquen les necessitats energètiques, la ració hauria de ser com a mínim de 80 g. En adults, tant per a esmorzar com per a berenar una ració de 60-70 g és correcta. Si s’escull un entrepà per dinar o sopar, ja es pot utilitzar una ració d’entre 100 i 120 g.

Es convenient escollir el tipus de pa segons el farciment que s’hi vulgui afegir. Per exemple, si els ingredients són aliments sucosos com una tomata d’estiu o alguna salsa feta amb vegetals, bolets, o truita francesa, etc., és recomanable emprar un pa resistent, amb una crosta ben formada i ferma.

 

D’altra banda, si el farciment és sec, com un formatge curat, embotits, carns a la planxa, etc., es pot triar un pa més fi, amb una molla suau que acompanyi i complementi al contingut. En tot cas, els entrepans són per a tots els gustos i per tant les combinacions són il·limitades.

Els entrepans aporten bàsicament hidrats de carboni i proteïnes i precisament aquestes últimes són la part més versàtil. Els embotits i els formatges són la opció que més es tria. La ració d’aquests depèn, com el pa, de l’edat. En nens i nenes menors de 9 anys, 25 g de farciment és correcte, mentre que els més grans de 9 anys poden menjar fins a 30-40 g d’aquests aliments en l’entrepà de l’esmorzar o el de berenar.

 

En l’adolescència, la ració augmenta fins a la mateixa que els adults, uns 50 g. Es convenient triar una vegada a la setmana un embotit més gras, com llom sec, pernil salat, xoriço o alguna de les variants de botifarra, i fins a dues vegades a la setmana un embotit amb menys quantitat de greix, com alguns embotits de caldera o viandes fredes, tipus pernil dolç o pit d’indiot o pollastre.

 

La resta de dies a la setmana es poden alternar amb formatges amb poca quantitat de greix i, de tant en tant, un curat o cremós amb més proporció d’aquest nutrient. Les conserves de peix també són una bona solució, amb un alt contingut en greixos saludables, com la tonyina, les sardines, el salmó fumat,etc. També poden ser una opció per a un esmorzar més contundent o per a un dinar o un sopar, els ous i diferents carns a la planxa, que donen a l’entrepà un caràcter a part d’energètic, constructor. 

Es poden fer entrepans saludables i nutritius. Per aconseguir-ho la clau dietètica està en els acompanyants, que enriqueixen amb senzillesa qualsevol combinació de pa i  l’ingredient protagonista escollit. Per enriquir el contingut nutricional de qualsevol entrepà típic, s’hi poden afegir, per exemple, verdures i hortalisses fresques o cuinades, cosa que ajudarà a aconseguir les dues racions diàries d’aquests aliments que recomana la OMS: enciam, tomàquet, pastanaga, verdures escalivades, samfaina, etc.També les fruites són una opció que pot incrementar el contingut en vitamines de l’entrepà. Poma, pera, maduixes i pinya poden combinar molt bé amb formatges i amb carns o algunes viandes fredes.

Les olivades, guacamoles, hummus i altres cremes fetes de llegums o de verdures, són opcions molt saboroses i que aporten altres tipus de nutrients com hidrats de carboni i greixos saludables i són una alternativa a les salses comercials o d’altres de més calòriques com mantegues, maioneses, etc.

En definitiva, si l’entrepà està ben fet, és un plat que acompleix els requisits dietètics i nutricionals d’un menjar equilibrat de la nostra dieta mediterrània. Porta els tres equips alimentaris bàsics, que són: l’equip dels aliments rics en hidrats de carboni complexos -el pa-; l’equip dels aliments proteics -el farciment principal escollit-, i l’equip dels aliments rics en fibra, vitamines hidrosolubles i minerals -la verdura i/o  la fruita.

Des dels gremis de Flequers i Carnissers Artesans de les Comarques Gironines, volem transmetre la informació als nostres clients que si fem els entrepans acompanyats de noves propostes, ajudem a millorar l’alimentació de tots.

© 2018 La Veritat a Ta Taula